Jedálniček na rýchly týždeň
19.januára 2024

Jedálniček na rýchly týždeň

Január je mesiac, kedy sa milióny ľudí zapája do vegánskej výzvy, vegánskeho januára. Buď celý mesiac skúšajú žiť na vegánskej strave, alebo sa ňou aspoň inšpirujú. Naša Barbora alias ReBarbora si pre vás pripravila príkladný vegánsky jedálniček, aj s receptami na celý týždeň.

Hlavné jedlá

Nedeľa

Obed: šalát z beluga šošovice s pečenou kápiou, baby špenátom alebo kučeravým kelom, či rukolou s tahini dresingom a pečeným tempehom

Večera: cestoviny s nepraradajkovou omáčkou

Pondelok

Obed: Falafel so šalátom alebo zemiakovou kašou, či hranolkami

Večera: cestoviny s neparadajkovou omáčkou

Utorok

Obed: Falafel

Večera: Lavaš pizza

Streda

Obed: čevabčiči s varenými zemiakmi a šalátom

Večera: rizoto s pečenou zeleninou. Spolu s tempehom, alebo tofu, či strukovinou

Štvrtok

Obed: čevabčiči

Večera: canneloni plnené tofu riccotou, zapečené s tekvicovou omáčkou

Piatok

Obed: hustá zelená polievka vymixovaná s bielou fazuľou

Večera: canneloni zo štvrtku alebo studená večera

Sobota

Obed: šošvicový prívarok

Večera: tofu obaľované v mandliach s restovanou zeleninou

Predpríprava

Sobota

- dám namočiť cícer, prípadne použijem cícer z konzervy

Nedeľa

- Pomixujem zmes na cícer

- Uvarím šálku pšena

- Uvarím beluga šošovicu - 500 g 

- Upečiem naraz čevabčiči, 3 kápie na beluga šalát a zeleninu na neparadajkovú omáčku (množstvá viď recept)


Recepty

Šalát z beluga šošovice 

Kápiu umyjeme, osušíme a dáme v celku na papier na pečenie, na cca 25 minút pri 190 stupňoch. Kápia sa pečie suchá, bez oleja.

Kápie stiahneme z kože, očistíme od stopky a zrniečok a nakrájame na slížiky.

Zmiešame s uvarenou šošovicou, pridáme napríklad baby špenát, slnečnicové a tekvicové semiačka, vlašské alebo pekanové orechy, a šalát zalejeme tahini dressingom.

Na dressing potrebujeme:

-  šťavu z polky citróna

-  3 polievkové lyžice tahini

-  3 až 4 PLvody

-  Soľ

-  čierne korenie

-  môžete pridatť aj iné koreniny

Všetko dobre premiešame a servírujeme s opečeným chlebíkom, alebo s plackou, ktorú sme si pripravovali v druhej lekcii.

Neparadajková omáčka 

Neparadajková omáčka - rebarbora.blog

Falafel 

Chrumkavý tradičný falafel - rebarbora.blog

Čevabčiči 

Vegánske čevabčiči z čiernej šošovice - rebarbora.blog

Canneloni

Vegánske cannelloni s "ricottou" a tekvicovou "syrovou" omáčkou - rebarbora.blog

V prípade, že nemôžete jesť tofu, riccotu môžete nahradiť bielou fazuľou, rozpučenou vidličkou, tak aby z nej ostali aj trochu kusy, ktorú osmažíte na cibuľke a pridáte obľúbené koreniny a bylinky.

Šošovicový prívarok 

Šošovicový prívarok s karamelizovanou koreňovou zeleninou - rebarbora.blog

Tofu v kruste 

Pre 4 osoby budeme potrebovať 3 ks tofu. Buď si kúpite tofu, ktoré je tuhé a len ho po vybalení utriete do sucha, alebo ho zabalíte do utierok alebo plienok a necháte zaťažené hromadou kníh. Tak z tofu dostanete von prebytočnú tekutinu a pekne sa stlačí. Bude mať fajnú pevnú štruktúru.

Tofu si prekrojíme na polovicu, ako keby ste si krájali rohlík a potom ho ešte prekrojíme šikmo, aby nám vznikli 4 trojuholníky z jedného ks tofu.

Tieto potom obaľujeme v marináde zo 3 PL tamari alebo sójovej omáčky, 3 PL arašidového alebo iného orechového masla, šťavy z jednej limetky a chilli vločiek (ak máte). Marináda je veľmi výrazná, kyslá a slaná, ale presne takú ju potrebujeme aby z nenápadného tofu bez chuti spravila totálneho kráľa :). Marinádu na tofu natierame kuchynským štetcom na potieranie. Následne tofu obalím v nasekaných kúskoch arašidov alebo mandlí.

Poukladám ich na papier na pečenie a pečiem 20 minút pri 190 stupňoch. Je to brutálne dobré a servírujeme to s orestovanou zeleninou na sezamovom oleji s curry pastou a ryžou. Všetko na záver ešte pokvapkáme limetkovou šťavou, tamari omáčkou. Božské jedlo.

Ak by Vás tieto recepty zaujali, tak od našej ReBarbori si môžete zakúpiť aj celý ebook s viacerými receptami na www.rebarbora.blog.

Jedálniček na rýchly týždeň
19.januára 2024
Jedálniček na rýchly týždeň
Január je mesiac, kedy sa milióny ľudí zapája do vegánskej výzvy, vegánskeho januára. Buď celý mesiac skúšajú žiť na vegánskej strave, alebo sa ňou aspoň inšpirujú. Naša Barbora alias ReBarbora si pre vás pripravila príkladný vegánsky jedálniček, aj s receptami na celý týždeň.
Vianočná kapustnica
18.decembra 2023
Vianočná kapustnica
Tento rok sme si pre vás pripravili recept na výnimočnú vianočnú kapustnicu. Poprosili sme našu známu vegánku Barborku Kyškovú, aby pre nás pripravila alternatívu tradičnej kapustnice ale bez mäsa. Je naozaj výnimočná a chutná, posúďte sami!
Banánový chlieb
13.marca 2023
Banánový chlieb
Dnešné recepty pripravila Zuzana Marková, ktorá okrem toho, že rada varí tradičné recepty netradične, venuje sa aj výžive ducha a pomáha ľuďom posunúť sa vpred ako mediátorka, vzťahová poradkyňa, kde sa špecializuje na lásku & intimitu & sexualitu.
Súhlas s cookies

Táto webová stránka používa cookies, ktoré pomáhajú webovej stránke fungovať a tiež sledovať vašu interakciu s našou webovou stránkou. Aby sme však zaistili čo najlepšiu používateľskú skúsenosť, povoľte konkrétne cookies v Nastaveniach a kliknite na Prijať.

Ochrana údajov
Nevyhnutné
Výkonnostné
Ostatné
Privacy Policy
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky.

Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku, na ukladanie preferencií používateľov a na poskytovanie obsahu a reklám, ktoré sú pre vás relevantné. Tieto súbory cookie sa vo vašom prehliadači uložia iba s vaším súhlasom. Máte tiež možnosť deaktivovať tieto súbory cookie. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vašu skúsenosť s prehliadaním.
Nevyhnutné
Potrebné súbory cookie sú pre základné funkcie webových stránok zásadné a webové stránky bez nich nebudú fungovať zamýšľaným spôsobom.

Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné identifikačné údaje.
Funkčné
Funkčné súbory cookie pomáhajú vykonávať určité funkcie, ako je zdieľanie obsahu webových stránok na platformách sociálnych médií, zhromažďovanie spätných väzieb a ďalšie funkcie tretích strán.
Analytika
Analytické cookies sa používajú na pochopenie toho, ako návštevníci interagujú s webovou stránkou. Tieto súbory cookie pomáhajú poskytovať informácie o metrikách počtu návštevníkov, miere okamžitých odchodov, zdroji návštevnosti atď.
Výkon
Výkonnostné cookies sa používajú na pochopenie a analýzu kľúčových indexov výkonnosti webových stránok, čo pomáha zlepšovať užívateľskú skúsenosť pre návštevníkov.
Reklama
Súbory cookie reklamy sa používajú na doručenie návštevníkom prispôsobených reklám na základe stránok, ktoré navštívili predtým, a na analýzu efektívnosti reklamnej kampane.
Ostatné
Ostatné nekategorizované súbory cookie sú tie, ktoré sa analyzujú a zatiaľ neboli zatriedené do kategórie.