Január je mesiac, kedy sa milióny ľudí zapája do vegánskej výzvy, vegánskeho januára. Buď celý mesiac skúšajú žiť na vegánskej strave, alebo sa ňou aspoň inšpirujú. Naša Barbora alias ReBarbora si pre vás pripravila príkladný vegánsky jedálniček, aj s receptami na celý týždeň.
Hlavné jedlá
Nedeľa
Obed: šalát z beluga šošovice s pečenou kápiou, baby špenátom alebo kučeravým kelom, či rukolou s tahini dresingom a pečeným tempehom
Večera: cestoviny s nepraradajkovou omáčkou
Pondelok
Obed: Falafel so šalátom alebo zemiakovou kašou, či hranolkami
Večera: cestoviny s neparadajkovou omáčkou
Utorok
Obed: Falafel
Večera: Lavaš pizza
Streda
Obed: čevabčiči s varenými zemiakmi a šalátom
Večera: rizoto s pečenou zeleninou. Spolu s tempehom, alebo tofu, či strukovinou
Štvrtok
Obed: čevabčiči
Večera: canneloni plnené tofu riccotou, zapečené s tekvicovou omáčkou
Piatok
Obed: hustá zelená polievka vymixovaná s bielou fazuľou
Večera: canneloni zo štvrtku alebo studená večera
Sobota
Obed: šošvicový prívarok
Večera: tofu obaľované v mandliach s restovanou zeleninou
Predpríprava
Sobota
- dám namočiť cícer, prípadne použijem cícer z konzervy
Nedeľa
- Pomixujem zmes na cícer
- Uvarím šálku pšena
- Uvarím beluga šošovicu - 500 g
- Upečiem naraz čevabčiči, 3 kápie na beluga šalát a zeleninu na neparadajkovú omáčku (množstvá viď recept)
Recepty
Šalát z beluga šošovice
Kápiu umyjeme, osušíme a dáme v celku na papier na pečenie, na cca 25 minút pri 190 stupňoch. Kápia sa pečie suchá, bez oleja.
Kápie stiahneme z kože, očistíme od stopky a zrniečok a nakrájame na slížiky.
Zmiešame s uvarenou šošovicou, pridáme napríklad baby špenát, slnečnicové a tekvicové semiačka, vlašské alebo pekanové orechy, a šalát zalejeme tahini dressingom.
Na dressing potrebujeme:
- šťavu z polky citróna
- 3 polievkové lyžice tahini
- 3 až 4 PLvody
- Soľ
- čierne korenie
- môžete pridatť aj iné koreniny
Všetko dobre premiešame a servírujeme s opečeným chlebíkom, alebo s plackou, ktorú sme si pripravovali v druhej lekcii.
Neparadajková omáčka
Neparadajková omáčka - rebarbora.blog
Falafel
Chrumkavý tradičný falafel - rebarbora.blog
Čevabčiči
Vegánske čevabčiči z čiernej šošovice - rebarbora.blog
Canneloni
Vegánske cannelloni s "ricottou" a tekvicovou "syrovou" omáčkou - rebarbora.blog
V prípade, že nemôžete jesť tofu, riccotu môžete nahradiť bielou fazuľou, rozpučenou vidličkou, tak aby z nej ostali aj trochu kusy, ktorú osmažíte na cibuľke a pridáte obľúbené koreniny a bylinky.
Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok s karamelizovanou koreňovou zeleninou - rebarbora.blog
Tofu v kruste
Pre 4 osoby budeme potrebovať 3 ks tofu. Buď si kúpite tofu, ktoré je tuhé a len ho po vybalení utriete do sucha, alebo ho zabalíte do utierok alebo plienok a necháte zaťažené hromadou kníh. Tak z tofu dostanete von prebytočnú tekutinu a pekne sa stlačí. Bude mať fajnú pevnú štruktúru.
Tofu si prekrojíme na polovicu, ako keby ste si krájali rohlík a potom ho ešte prekrojíme šikmo, aby nám vznikli 4 trojuholníky z jedného ks tofu.
Tieto potom obaľujeme v marináde zo 3 PL tamari alebo sójovej omáčky, 3 PL arašidového alebo iného orechového masla, šťavy z jednej limetky a chilli vločiek (ak máte). Marináda je veľmi výrazná, kyslá a slaná, ale presne takú ju potrebujeme aby z nenápadného tofu bez chuti spravila totálneho kráľa :). Marinádu na tofu natierame kuchynským štetcom na potieranie. Následne tofu obalím v nasekaných kúskoch arašidov alebo mandlí.
Poukladám ich na papier na pečenie a pečiem 20 minút pri 190 stupňoch. Je to brutálne dobré a servírujeme to s orestovanou zeleninou na sezamovom oleji s curry pastou a ryžou. Všetko na záver ešte pokvapkáme limetkovou šťavou, tamari omáčkou. Božské jedlo.
Ak by Vás tieto recepty zaujali, tak od našej ReBarbori si môžete zakúpiť aj celý ebook s viacerými receptami na www.rebarbora.blog.