Jedálniček na rýchly týždeň
19.januára 2024

Jedálniček na rýchly týždeň

Január je mesiac, kedy sa milióny ľudí zapája do vegánskej výzvy, vegánskeho januára. Buď celý mesiac skúšajú žiť na vegánskej strave, alebo sa ňou aspoň inšpirujú. Naša Barbora alias ReBarbora si pre vás pripravila príkladný vegánsky jedálniček, aj s receptami na celý týždeň.

Hlavné jedlá

Nedeľa

Obed: šalát z beluga šošovice s pečenou kápiou, baby špenátom alebo kučeravým kelom, či rukolou s tahini dresingom a pečeným tempehom

Večera: cestoviny s nepraradajkovou omáčkou

Pondelok

Obed: Falafel so šalátom alebo zemiakovou kašou, či hranolkami

Večera: cestoviny s neparadajkovou omáčkou

Utorok

Obed: Falafel

Večera: Lavaš pizza

Streda

Obed: čevabčiči s varenými zemiakmi a šalátom

Večera: rizoto s pečenou zeleninou. Spolu s tempehom, alebo tofu, či strukovinou

Štvrtok

Obed: čevabčiči

Večera: canneloni plnené tofu riccotou, zapečené s tekvicovou omáčkou

Piatok

Obed: hustá zelená polievka vymixovaná s bielou fazuľou

Večera: canneloni zo štvrtku alebo studená večera

Sobota

Obed: šošvicový prívarok

Večera: tofu obaľované v mandliach s restovanou zeleninou

Predpríprava

Sobota

- dám namočiť cícer, prípadne použijem cícer z konzervy

Nedeľa

- Pomixujem zmes na cícer

- Uvarím šálku pšena

- Uvarím beluga šošovicu - 500 g 

- Upečiem naraz čevabčiči, 3 kápie na beluga šalát a zeleninu na neparadajkovú omáčku (množstvá viď recept)


Recepty

Šalát z beluga šošovice 

Kápiu umyjeme, osušíme a dáme v celku na papier na pečenie, na cca 25 minút pri 190 stupňoch. Kápia sa pečie suchá, bez oleja.

Kápie stiahneme z kože, očistíme od stopky a zrniečok a nakrájame na slížiky.

Zmiešame s uvarenou šošovicou, pridáme napríklad baby špenát, slnečnicové a tekvicové semiačka, vlašské alebo pekanové orechy, a šalát zalejeme tahini dressingom.

Na dressing potrebujeme:

-  šťavu z polky citróna

-  3 polievkové lyžice tahini

-  3 až 4 PLvody

-  Soľ

-  čierne korenie

-  môžete pridatť aj iné koreniny

Všetko dobre premiešame a servírujeme s opečeným chlebíkom, alebo s plackou, ktorú sme si pripravovali v druhej lekcii.

Neparadajková omáčka 

Neparadajková omáčka - rebarbora.blog

Falafel 

Chrumkavý tradičný falafel - rebarbora.blog

Čevabčiči 

Vegánske čevabčiči z čiernej šošovice - rebarbora.blog

Canneloni

Vegánske cannelloni s "ricottou" a tekvicovou "syrovou" omáčkou - rebarbora.blog

V prípade, že nemôžete jesť tofu, riccotu môžete nahradiť bielou fazuľou, rozpučenou vidličkou, tak aby z nej ostali aj trochu kusy, ktorú osmažíte na cibuľke a pridáte obľúbené koreniny a bylinky.

Šošovicový prívarok 

Šošovicový prívarok s karamelizovanou koreňovou zeleninou - rebarbora.blog

Tofu v kruste 

Pre 4 osoby budeme potrebovať 3 ks tofu. Buď si kúpite tofu, ktoré je tuhé a len ho po vybalení utriete do sucha, alebo ho zabalíte do utierok alebo plienok a necháte zaťažené hromadou kníh. Tak z tofu dostanete von prebytočnú tekutinu a pekne sa stlačí. Bude mať fajnú pevnú štruktúru.

Tofu si prekrojíme na polovicu, ako keby ste si krájali rohlík a potom ho ešte prekrojíme šikmo, aby nám vznikli 4 trojuholníky z jedného ks tofu.

Tieto potom obaľujeme v marináde zo 3 PL tamari alebo sójovej omáčky, 3 PL arašidového alebo iného orechového masla, šťavy z jednej limetky a chilli vločiek (ak máte). Marináda je veľmi výrazná, kyslá a slaná, ale presne takú ju potrebujeme aby z nenápadného tofu bez chuti spravila totálneho kráľa :). Marinádu na tofu natierame kuchynským štetcom na potieranie. Následne tofu obalím v nasekaných kúskoch arašidov alebo mandlí.

Poukladám ich na papier na pečenie a pečiem 20 minút pri 190 stupňoch. Je to brutálne dobré a servírujeme to s orestovanou zeleninou na sezamovom oleji s curry pastou a ryžou. Všetko na záver ešte pokvapkáme limetkovou šťavou, tamari omáčkou. Božské jedlo.

Ak by Vás tieto recepty zaujali, tak od našej ReBarbori si môžete zakúpiť aj celý ebook s viacerými receptami na www.rebarbora.blog.

Zelená polievka
25.marca 2024
Zelená polievka
Polievka na zelený štvrtok nemusí byť zákonite špenátová. Čo by ste povedali na krémovú polievku z brokolice, hrášku, avokáda, šalátu a chlorelly?
Pečený syr z kešu orechov
25.marca 2024
Pečený syr z kešu orechov
Máte chuť mať niečo výnimočné na veľkonočnom stole? Ak áno, rozhodne vám odporúčame si pripraviť tento pečený syr z kešu orechov a sušených paradajok.
Veľkonočná bábovka bez lepku
25.marca 2024
Veľkonočná bábovka bez lepku
Čo by to boli sviatky bez barančeka či bábovky? My sme si pre vás pripravili recept na vláčnu bábovku plnú chuti, ktorá je navyše aj bez lepku.