Pre všetkých milovníkov čokolády, ktorí hľadajú bezlepkovú alternatívu, je tento recept presne to pravé! Bezlepkový čokoládový Brownie je jednoduchý na prípravu, výnimočne vláčny a neuveriteľne chutný. Hodí sa nielen na sviatočný stôl, ale kľudne aj kedykoľvek medzi sviatkami.
Ingrediencie:
- 100 g čokolády (kvalitná horká alebo mliečna, napr. Vivani 70 %)
- 120 g masla (môže byť aj vegánske, napr. Alsan Bio)
- 100?200 g cukru (podľa preferencie sladkosti)
- 2 vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 80 g bezlepkovej múky
- 2 lyžice kakaa (napr. BIO kakao)
- 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 50 g nasekaných orechov (voliteľné)
Postup:
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu spolu s maslom. Miešajte, kým sa zmes nespojí do hladkej konzistencie.
- Do rozpustenej čokoládovej zmesi pridajte cukor a dobre premiešajte. Postupne pridávajte vajcia jedno po druhom, pričom každé dôkladne zašľahajte, aby vznikla hladká hmota.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, kakao, soľ a prášok do pečiva. Postupne pridávajte suchú zmes do čokoládovej, kým nevznikne kompaktné cesto. Ak chcete, pridajte nasekané orechy.
- Pripravte si formu na pečenie (ideálne štvorcovú alebo obdĺžnikovú) a vyložte ju papierom na pečenie. Vlejte cesto do formy a zarovnajte povrch. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 25-30 minút, alebo kým špajľa po vpichnutí do stredu nevyjde takmer čistá.
- Nechajte brownie úplne vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyberte a nakrájajte na kocky.
Bonus: Zdobenie pre deti
Pripravte si bielu zdobiacu polevu a nechajte deti prejaviť svoju kreativitu. Na brownie môžu nakresliť vianočné motívy, pridať posýpky, lentilky alebo oriešky. Z obyčajného dezertu sa tak stane jedinečná sviatočná pochúťka!
Tip: Tento brownie je dokonalý aj ako darček. Stačí ho zabalit do celofánu a ozdobiť stuhou. Urobíte radosť každému milovníkovi čokolády!
Naturfyt tím