Tento rok sme si pre vás pripravili recept na výnimočnú vianočnú kapustnicu. Poprosili sme našu známu vegánku Barborku Kyškovú, aby pre nás pripravila alternatívu tradičnej kapustnice ale bez mäsa. Je naozaj výnimočná a chutná, posúďte sami!
Na kapustnicu potrebujeme:
- približne 700 g bielej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 ČL červenej sušenej papriky
- 1/2 ČL rasce
- 20 g dubákov, či suchohríbov
- 10 ks sušených sliviek
- 1 sójová alebo ovsená smotana (250 ml)
- soľ
- čierne mleté korenie
- citrón alebo limetka
Na prípravu výpečkov potrebujeme:
Na varenie sójových kociek:
- 100 g sójových kociek
- 1 liter bujónu
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL rasce
Na restovanie kociek:
- 1 PL olivového oleja
- 2 šalotky
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 ČL mletej červenej papriky
- mix byliniek, buď sušené alebo čerstvé (šalvia, tyminán, rozmarín) - ak budete používať sušené, pridajte z každého za 1/4 ČL
Pred varením si zalejeme hríby vriacou vodou a necháme odstáť minimálne 20 minút. Alebo kým nepríde ich čas pridať ich do našej kapustnice.
Cibulu nakrájame na prúžky (v tvare kapusty) a pražíme s trochou soli na olivovom oleji približne 8 minút. Pridáme na prúžky nakrájanú bielu kapustu, opäť trošku soli a restujeme ďalších 10-12 minút. Pridávaním soli a dlhým restovaním nám cibuľa aj kapusta krásne uvoľnia chute a arómy.
Pridáme dubáky a slivky, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, rascu, bobkový list, nastrúhame cesnak (prípadne použijeme sušenú alternatívu) a restujeme spolu ešte 5 minút.
Zalejeme vývarom a varíme 15 minút na miernom ohni pod pokrievkou.
Po tomto čase pridáme smotanu a pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Príprava sójových výpečkov
Sójové kocky dáme variť do 1 litra bujónu spolu s 3 PL, 1 ČL mletej červenej papriky a 1 ČL rasce.
Po dovarení kocky scedíme cez sitko ktoré zaťažíme napríklad hrncom v ktorom sa varili, ktorý naplníme vodou. Takto sa nám z kociek dostane von prebytočná tekutina.
Kocky necháme zaťažené aspoň 15 minút.
Po tomto čase si orestujeme na drobno nakrájanú šalotku, pridáme sójové kocky a ostatné koreniny a bylinky. Restujeme kým kocky nezačnú mať opečenú štruktúru. Približne 5 minút.
Pri príprave kapusty aj kociek myslite na to, že restovanie znamená restovať na silnejšom ohni alebo teplote a je potrebné častejšie miešanie.
Prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatkov, najmä zdravie, pokoj a radosť v kruhu rodiny .
NaturFyt tím